Almanya kişi başına düşen milli geliri yaklaşık 29.000 Dolar olan 83 milyon nüfuslu bir dev. Almanya’da sadece bir gün kalabildim ve sadece Münih kentini ziyaret ettim. İtalya’dan Almanya’ya geçince farklılıklar direk gözünüze çarpıyor. Öncelikle otobanda kurallara uyan şoförler, yolların kenarında olan evlerin yapıları ve düzenleri size farklı bir yere geldiğinizi hatırlatıyor hemen. Almanya’da otobanlarda birçok yerde hız sınırı yok, zaten otobanda yavaş giden arabada pek göremiyorsunuz. Tabi birçoğu Mercedes, BMW, Audi ve Porsche gibi markalar olunca bu hız sınırı olmaması olayı bize gayet mantıklı geldi.
Otobandan sonra Münih’e geldiğiniz zaman buranın tam bir sistem şehri olduğunu görebiliyorsunuz. Düzenli yollar, düzenli yapılar ve insanların kurallara uyması bunu bize gösterdi. Münih’te de çok fazla Türk’e rastladık. Bir yeri sormamız gerektiğinde, adres tarifi alacağımız zaman İngilizcemize yahut Almancamıza hiç gerek duymadık. Her an bir Türk’le karşılaşıp bir Türk işletmesi görebiliyorsunuz etrafınızda. Ekonomik olarak Almanlar’ın bu son krizden 0 kayıpla çıktığını söyleyemeyecek olsakta ben ekonomilerinde çok büyük sorunlar yaşayacaklarını zannetmiyorum. Zor işleri Türklere ve diğer göçmenlere yaptırıp, rahat işlere Almanları yerleştirerek zaten hali hazırda bir sistem kurmuşlar ve bu sistem sürekli üretiyor. Avrupa’nın üreticisinin Almanya olduğuna inanıyorum ve Avrupa’nın kaymağını Almanya yiyor gibi. Teknolojilerinin zaten çok ileri düzeyde olduğunu biliyoruz.
Bunun yanı sıra sokakta çok fazla genç göremedik. Gördüğümüz insanların yaş ortalamarı yüksekti ve bu yaşlı insanlar dahi yolda bisiklet kullanıyorlar. Araba süren insan kadar bisiklet kullanan insan da görmeniz mümkün. Bisikletliler için özel yollar var ve her yaştan, her sınıftan insan bunu kullanıyor. Yolda işine giden, takım elbiseli, bisiklet kullanan bir işadamı görmeniz gayet doğal bir durum. Aynı şekilde 70 yaşında hanımıyla beraber bisiklet turu atan bir Alman görmekte şaşılası bir durum değil. Pek fazla genç nüfus yok demişken bunun yanında birçok Türk gence de rastladığımızı söylemeliyim ancak 3. Nesil Türklerde ciddi bir asimilasyon sorunu olduğu göze çarpıyor. Bunu dışarıdaki davranışlarından bile anlamanız mümkün ki birçok araştırmada bunu destekliyor.
Münih’te de birçok müze ve tarihi yapının olduğunu da söylemek gerek. Ancak vaktimiz sınırlı olduğu için buraları ziyaret edemedik. Genel olarak 2 Dünya savaşında da yenilgiler almış bir ülkenin bu denli toparlanmasını ve sistematik bir şekilde büyümesini, bu düzenini takdir etmemek elde değil. Bana kalırsa bunu da muhteşem disiplinlerine ve sistemlerine borçlular.
Osman Yurttadur
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder